Spouw-vullen

Spouwmuurisolatie

Meer comfort, lagere energierekening

Spouwmuurisolatie, hoe zit dat precies?

Veel mensen kiezen voor de voordelen van spouwmuurisolatie. Deze voordelen zijn er dan ook volop. Zeker als uw woning gebouwd is vóór 1980. Dan kunt u veel geld besparen. Spouwmuurisolatie is al snel in een aantal jaren terugverdiend. Naast de besparing verhoogt spouwmuurisolatie de waarde van uw woning en geeft het een verbetering van het energielabel. Daarnaast zult u ook flink besparen op uw stookkosten. Vocht en tocht behoren tot het verleden waardoor het comfort in de woning een stuk aangenamer zal zijn.

Misschien heeft u weleens gehoord van de termen gevelisolatie, muurisolatie, buitenmuurisolatie of wandisolatie. Spouwmuurisolatie hoort hier ook in thuis.

Takkenkamp-isoleren-steiger-min

Advies op maat

Vraag nu uw spouwmuurisolatie aan


Waarom uw spouwmuurisolatie laten uitvoeren door Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers? Wij zijn een gecertificeerd isolatiebedrijf met meerdere vestigingen (o.a. Apeldoorn, Aalsmeer, Heerenveen, ‘s-Hertogenbosch) in Nederland. Als partner van Vattenfall verduurzamen wij zo’n 24.000 woningen per jaar. Goed advies en persoonlijk contact vinden we erg belangrijk. Wilt u ook een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen? Dat kan! 

Adviesgesprek aanvragen
Takkenkamp-vullen-voeg-min
Boorgaten-dichtmaken
usp-icon
Een warme woning

Zonder teveel uw woning te hoeven verwarmen.

usp-icon
Besparen op uw energierekening

Energiebesparing is een groot voordeel van spouwmuurisolatie.

usp-icon
Snelle terugverdientijd

Gemiddeld is de investering in spouwmuurisolatie na vier jaar terugverdiend.

  • Wat is een spouwmuur precies?

    De spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. Er ontstaat een ruimte tussen deze twee muren, dit heet de spouw. De meeste woningen vanaf 1925 hebben een spouwmuur. Vaak zijn deze nog niet of niet goed geïsoleerd. Heeft u een huis dat gebouwd is tussen 1925 en 1991? Dan is er een grote kans dat u uw spouwmuren nog kunt laten isoleren. Woningen gebouwd vanaf 1992 zijn over het algemeen beter geïsoleerd (minimale Rc = 2,5) en hier is het aanbrengen van spouwmuurisolatie minder interessant.

  • Voordelen van spouwmuurisolatie

    Het isoleren van de spouwmuur heeft veel voordelen. Dat maakt spouwmuurisolatie een hele aantrekkelijke investering. Als u uw spouwmuur laat isoleren kunt u rekenen op de volgende voordelen:

    • Een warmer huis, zonder uw woning teveel te hoeven verwarmen.
    • Tocht en vocht in de woning verdwijnen.
    • Er gaat veel minder warmte verloren.
    • U gaat flink besparen op uw energierekening. Energiebesparing is een groot voordeel van spouwmuurisolatie.
    • De waarde van uw woning stijgt, omdat u een beter energielabel krijgt door isolatie. Uw woning is een stuk duurzamer.
    • Geen vochtige binnenmuren waardoor schimmel kan ontstaan. Tocht, vocht en schimmels behoren tot de verleden tijd.
    • Snelle terugverdientijd: gemiddeld hebben mensen na vier of vijf jaar hun investering in spouwmuurisolatie terugverdiend omdat ze gaan besparen op de energierekening.
    • Gemiddeld gaat u 450 euro per jaar besparen door spouwmuurisolatie.
  • Hoe werkt spouwmuurisolatie?

     

    Gaten-boren

     

    Boorgaten aanbrengen

    In deze video is goed te zien hoe uw spouwmuren worden geïsoleerd. Om de muren te kunnen isoleren moeten kleine gaatjes in de gevel worden geboord. Dit wordt gedaan via een vast patroon en meestal op de kruisingen van het voegwerk. Hoe kleiner de voegen van uw gevel, des te kleiner de diameter van de boor die wordt gebruikt. Dit is zelfs al mogelijk vanaf 14 mm. Doordat er geboord wordt in de voegen, kan dit later netjes worden afgewerkt zodat u er praktisch niets meer van ziet.

    Spouw-vullen

     

    Isolatiemateriaal in de spouwmuur blazen

    Met speciale machines en via een slang wordt het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS parels of minerale wol) via de boorgaten in de spouwmuur geblazen. De boorgaten hebben een speciaal patroon waardoor iedere ruimte in de spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal. Per woningsituatie wordt gekeken of er ventilatieroosters moeten worden aangebracht. Het is namelijk belangrijk om te blijven ventileren in de woning. Heeft u een kruipruimte onder de woning? Dan is de kans groot dat er ventilatieroosters worden aangebracht voor extra ventilatie in de woning.

    Boorgaten-dichtmaken

     

    Boorgaten netjes dichtmaken met voegspecie

    Als het isolatiemateriaal is aangebracht en alle ruimten in de spouwmuur zijn gevuld, is het tijd om de gaatjes weer netjes dicht te maken. Dit wordt gedaan met een voegspecie dat wordt aangemaakt in de kleur van de bestaande voeg. Na het dichtmaken van de boorgaten zijn deze niet meer zichtbaar. Dat is spouwmuurisolatie: binnen een dag klaar en na afloop ziet u er niets meer van.

     

     

  • Zijn de spouwmuren van uw woning geschikt?

    Vaak kunt u door het bouwjaar van uw woning afleiden of de muren geschikt zijn voor isolatie. Om dat makkelijker te bepalen hebben wij bouwjaren ingedeeld in vier categorieën. Bouwjaren voor 1925, van 1925-1974, van 1975-1990 en van 1990 en later. Kijk in de tabel hieronder of uw woning geschikt is voor het isoleren van de gevel door spouwmuurisolatie.

    Bouwjaar voor 1925

    Voor 1925 werden huizen nog niet tijdens de bouw geïsoleerd, maar vaak hebben deze woningen ook geen spouwmuur. Het isoleren van de gevel door spouwmuurisolatie is dan ook meestal geen uitkomst bij woningen die ouder zijn dan 1925. Heeft u wel het vermoeden dat er een spouw aanwezig is? Maak dan een afspraak zodat een adviseur op locatie kan kijken of er isolatie mogelijkheden zijn. Als er wel een spouw aanwezig is, is het aanbrengen van isolatiemateriaal vaak een goede oplossing.

    Bouwjaar van 1925 – 1974

    Woningen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1974 hebben meestal een spouwmuur. Tijdens de bouw werden deze spouwmuren nog niet geïsoleerd. Het kan dus zo zijn dat u een niet geïsoleerde gevel heeft. Hier gaat nog veel warmte verloren en uw energierekening is onnodig hoog. Bij woningen in deze bouwperiode is spouwmuurisolatie een uitkomst.

    In deze bouwperiode is het ook mogelijk dat de spouwmuren al geïsoleerd zijn. Weet u het niet zeker? Eén van onze adviseurs kan dit makkelijk voor u controleren. Voor gratis advies kunt u gerust contact opnemen met onze telefonische adviseurs via 088 - 027 37 00.

    Bouwjaar van 1975 – 1991

    Vanaf 1975 werden de spouwmuren van woningen al licht geïsoleerd. In de loop der jaren vanaf 1975 is de kwaliteit van deze isolatie wel toegenomen, maar vaak is de werking van deze isolatie nog ver beneden de maat. Speciaal voor dit soort woningen kunnen wij een materiaal toepassen, genaamd Aminotherm. Dit isolatieschuim is een perfect materiaal voor het bij isoleren van woningen die (deels) al geïsoleerd zijn, maar waar de kwaliteit ver te zoeken is. Wel geldt: hoe jonger uw woning, hoe groter de kans dat de kwaliteit van isolatie in uw gevels al zodanig hoog is dat er weinig aan verbeterd hoeft te worden.

    Bouwjaar van 1992 en later

    Bij deze jongere woningen is tijdens de bouw goede isolatie aangebracht. Hier geldt ook: hoe jonger en nieuwer uw woning, hoe beter de gevels zijn geïsoleerd (vaak door middel van spouwmuurisolatie).

  • Welk isolatiemateriaal wordt gebruikt voor de spouwmuur?

    Het type spouwmuur en de woonsituatie bepaalt wat het beste isolatiemateriaal is. Een adviseur kijkt altijd naar de hele buitenschil van uw woning. Op basis daarvan geven we een advies voor het beste isolatiemateriaal. Meestal zijn er ook meerdere keuzes mogelijk. Bij Takkenkamp kunt u kiezen uit de volgende isolatiematerialen:

     

    Airofill® supreme insulation

    Airofill® bestaat in de basis uit Aerogel in combinatie met een aantal andere stoffen. Aerogel is een isolatiemateriaal dat oorspronkelijk werd uitgevonden voor de ruimtevaart. Pure Aerogel isoleert zeer sterk en haalt bij een geringe dikte een hoge isolatiewaarde. Met de gepatenteerde Airofill® brengen we een product op de markt dat uitstekend toegepast kan worden in de spouwmuur met een gefixeerde diepte (vanaf 30 mm). Naden en kieren worden direct afgedicht waardoor de gevel van de woning nagenoeg luchtdicht wordt. Het isolatiemateriaal is onderhoudsvrij en de applicatie vindt plaats met behulp van slimme, data gedreven isolatiemachines, waardoor de kwaliteit ter plekke wordt geborgd.

    Isolatieschuim (Aminotherm)

    Aminotherm is een speciaal nieuw ontwikkeld UF-schuim en is een open cel, thermo hardende schuim, die in vloeibare vorm wordt geleverd en ter plekke wordt verwerkt. Dit type isolatieschuim maakt gebruik van lucht en niet van Cfk’s of andere chemische stoffen om op te schuimen. Het plakt en zwelt niet na het aanbrengen. Het is zeer dampdoorlatend, ademend en waterafstotend. Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers is één van de twee geselecteerde bedrijven binnen Nederland die Aminotherm mag aanbrengen.

    EPS parels

    EPS parels worden vervaardigd uit korrels van expandeerbaar polystyreen (EPS). Dit bestaat hoofdzakelijk uit waterstof en koolstof. Deze componenten zijn bijzonder milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid. De uiteindelijke massa van het polystyreen bedraagt amper 2%. De overige 98% is stilstaande lucht. EPS parels behoren tot de derde generatie grafietparels. De toevoeging van grafiet aan de isolatieparels zorgt voor een betere reflectie van koude en warmte. Dit houdt in dat EPS parels meer dan 20% beter isoleren dan traditionele na-isolatie en dus meer energie besparen.

    Minerale wol (Supafil)

    Supafil bestaat uit 80% gerecycled glas en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bindmiddelen. De inblaaswol geeft een blijvende optimale verdeling in de spouw, zonder dat het product inzakt, is waterafstotend, neemt geen vocht op. Bij regen zal alleen de buitenmuur nat worden, het vocht zal niet door de isolatielaag binnendringen. Supafil heeft geen negatieve invloed op de binnen luchtkwaliteit van uw woning.

  • Wat zijn de kosten voor spouwmuurisolatie?

    Voor een richtlijn van de investering bij spouwmuurisolatie, kunt u hieronder kijken welk type woning u heeft. Vaak denken mensen dat isolatie een dure investering is en niet zoveel oplevert. Dat wordt vaak fout gedacht. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn gemiddeld 2.000 euro* en al binnen vier jaar terugverdiend. 

    Tussenwoning

    iconen_kosten-02

    Oppervlakte: ± 45m2
    Investering: ± € 1.400 - € 1.850 *
    Besparing per jaar: ± € 450
    Terugverdiend: ± 4,1 jaar

    Rijtjeswoning

    iconen_kosten-tussenwoning

    Oppervlakte: ± 60m²
    Investering: ± € 1.700 - € 2.250 *
    Besparing per jaar: ± € 600
    Terugverdiend: ± 3,8 jaar

    Hoekwoning

    iconen_kosten_hoekwoning

    Oppervlakte: ± 90m²
    Investering: ± € 2.400 - € 3.050 *
    Besparing per jaar: ± € 975
    Terugverdiend: ± 3,1 jaar

    Vrijstaand

    iconen_kosten-vrijstaand-1

    Oppervlakte: ± 125m²
    Investering: ± € 3.150 - € 4.000 *
    Besparing per jaar: ± € 1.350
    Terugverdiend: ± 3,0 jaar

    * Deze prijzen zijn indicatief en onder voorbehoud van prijswijzigingen. Op basis van de individuele kenmerken van uw woning, kan in een persoonlijk adviesgesprek de prijs voor u vastgesteld worden. Heeft u vragen, neem dan contact op met onze adviseur.

ZAKELIJK PARTNER

Partner in verduurzamen

De energietransitie van de gebouwde omgeving in Nederland vormt een grote maatschappelijke uitdaging. Op professionele vastgoedbeheerders drukt de verplichting en/of ambitie een bijdrage te leveren aan dit energievraagstuk. De vastgoedportefeuille moet de komende jaren worden verduurzaamt. Het maken van strategische keuzes is een voorwaarde voor organisaties om toekomstbestendig te zijn.

Wij maken graag onderdeel uit van de invulling voor deze uitdaging. We denken graag met u mee over duurzame oplossingen en verschillende scenario’s. We houden daarbij zowel uw doelen als uw budget in het oog. Kwaliteit is daarbij altijd leidend.

Meer over onze samenwerking
Takkenkamp-project-steiger-isolatie-min

Advies op maat?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van spouwmuurisolatie? Neem contact met ons op, wij geven u graag advies op maat!

Persoon16